Over mij

Welkom!

Welkom bij Op de Filosofa, de praktijk voor filosofische gespreksvoering. Mijn naam is Cisca Stolk, ik heb een voorliefde voor filosoferen. Ik ben Filosofisch Practicus, opgeleid bij het Internationaal Instituut voor Wijsbegeerte (ISVW) te Leusden. 

 

'If you only have a hammer, everything looks like a nail.' 

'Als je alleen een hamer hebt, lijkt alles op een spijker.' 

(Abraham Maslow). 

 

 Dit beroemde citaat van Abraham Maslow is al zo lang ik mij kan herinneren een belangrijke leidraad voor mij. Wat je niet kent dat zie je niet. Wat je wel kent, dat zie je waarschijnlijk in overvloed. Waarneming is selectief. De uitspraak van Maslow verwijst naar het herkennen en oplossen van problemen vanuit een bekend maar eenzijdig perspectief. Er is dan een te grote afhankelijkheid van een bekende of favoriete tool. In filosofische termen betekent het dat je een situatie of kwestie te eenzijdig interpreteert. Dit kan veranderprocessen remmen. Je denken onder de loep nemen en bevragen is een mooie stap om meer inzicht te krijgen in hoe je denkt.

 

Werkwijze

Als filosofisch practicus daag ik je denken uit en help je een filosofische denkhouding te ontwikkelen. Ik luister aandachtig en stel vragen vanuit een open en onderzoekende houding. Niets is meer vanzelfsprekend. Een eerste stap in filosofische gespreksvoering is namelijk stoppen met snel begrijpen, je oordeel uitstellen en je eigen denken tegen het licht houden. Hierdoor word je je meer bewust van veronderstellingen, waarden, oordelen en drogredeneringen. Een ander perspectief kan je inzichten veranderen. 

Als filosofisch practicus help ik je om te reflecteren op je denken over kwesties in je leven. Hoewel ik je geen oplossing voor je probleem beloof, kan het zijn dat je tijdens het proces tot inzichten komt. Primair gaat het om het ontwikkelen van een filosofische denkhouding wat vaak leidt tot meer wijsheid en het vermogen om bewustere en vrijere keuzes te maken. 

 

Werkervaring

Ik ben werkzaam als filosofisch practicus in de praktijk Op de Filosofa en aangesloten bij het  Gilde van Filosofisch Practici.

Met mijn jarenlange ervaring als fysiotherapeut in het ErasmusMC en als docent en onderzoeker, beschik ik over een brede achtergrond. Ik ben academisch geschoold (Master of Science, Vrije Universiteit Brussel ) en studeer momenteel Psychologie (master gezondheidspsychologie) bij de Open Universiteit.